Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

(N)ergens thuis, expositie in Zwolle in najaar 2016

De stichting Platform Kerk en Kunst organiseert in samenwerking met de Grote Kerk Zwolle van 16 september t/m 12 oktober een grote kunstexpositie over het thema (N)ergens thuis met als centrale punt de Grote Kerk in Zwolle.

(N)ergens thuis, dat gaat over thuiskomen, je thuis voelen, of het gebrek daaraan. We kennen allemaal de beelden van vluchtelingen, op zoek naar een veilig ‘thuis’. We kennen onze eigen rusteloosheid of die van mensen om ons heen. Of wellicht moeten we gelijk denken aan het verhaal van de ‘verloren’ zoon: wat een thuiskomst na zoveel omzwervingen! Hoe en waar hopen we, kunnen we thuis zijn? Hoe en waar mag een mens veilig, ontspannen, geliefd en zichzelf zijn?

Het Platform Kerk en Kunst (opgericht in 2010) is een bundeling van organisaties geïnspireerd door de joods-christelijke traditie, die zich inzetten voor meer kunst in de kerk. Kunstenaars zijn begin april uitgenodigd om kunstwerken over het thema digitaal in te sturen voor de eerste selectieronde. In september is de definitieve selectie in de Grote Kerk. Het platform heeft een deskundige jury samengesteld en fungeert als curator van de tentoonstelling. Naast dit werk van Nederlandse professionele kunstenaars wordt er ook gewerkt aan een ruimte voor kunst van vluchtelingen. Tevens worden scholen uitgenodigd mee te doen aan tekenwedstrijden over dit thema.

In de Grote Kerk komt de centrale expositie, met satellietexposities in o.a. de Ichthuskerk en de Hoofdhof in Zwolle-Berkum. Met opleidingen en andere instituten zijn gesprekken gaande om hen te betrekken bij dit bijzondere evenement. Het programma omvat, behalve de tentoonstelling, lezingen aan de hand van het thema, over kerk en kunst, alsook speciale kunstdiensten, kunstavonden en concerten. Ook worden rondleidingen voor schoolklassen ingepland.

Alles met elkaar een handreiking aan de lokale samenleving: een bijzonder evenement!

Publieksopening is zaterdag 17 september om 13u. en wordt verricht door Arie Slob.